Üdvözöljük a 2023-as évet

2023 van, ismét eltelt egy év, sokan pozitívabban vágnak neki az új esztendőnek bízva abban, hogy jobban sikerül, mint az előző. Ilyenkor népszerűek az újévi fogadalmak -például dohányzásról való leszokás és konditeremben történő mozgás igen elterjedt-, viszont nagyon sokan nem tudják ezeket betartani. Ennek a halogatás lehet az egyik oka: ha valamit hétfőtől, holnaptól, január 1-től akarunk megtenni, azt nem is akarjuk igazán. Ha valamit szeretnél-például edzeni vagy nyelvet tanulni-, akkor még aznap kezd el. Nem kell elsőre a világot megváltanod: ha fizikailag szeretnél jobb állapotban lenni, akkor csinálj néhány gugolást vagy fekvőtámaszt, ha nyelvet szeretnél tanulni, akkor a google a segítségedre lesz kezdő tanfolyamok keresésében 🙂 Ha ezek megvannak, akkor minden nap fejlődj benne, hacsak egy picit is, de fejlődj. Mondhatjuk úgy is, hogy a határidőt azt hozd a lehető legközelebbi időpontra, ami a mai nap, valamint sok kis lépést tegyél meg célod elérése érdekében. (Sok kicsi sokra megy.)

Tudtad, hogy január első felében még lesz karácsony?

A hagyományos karácsonyra Magyarországon majdnem egy évet várni kell, hiszen nemrég ért véget- habár az ortodox vallásúak esetében a karácsony január 6-án kezdődik-,s mint tudjuk a karácsony a szeretet ünnepe is, valamint a családtagok, barátok, ismerősök megajándékozzák egymást. Az esetek többségében mindenki jobban örül egy személyes ajándéknak, mint egy nagyobb értékű sablonos dolognak. Mit ér egy 80.000Ft-os téli kabát, ha nem megfelelő méretben, valamint abból már van elég a szekrényben-nemde? Mennyivel jobb kapni egy személyre szóló ajándékot? Például a nevünkkel ellátott tollra vagy kulcstartóra kell gondolni.

Miért is írjuk ezt?

Nos, ebből is látszik, hogy egy jó ajándék nem pénz kérdése, valamint a karácsonyról szinte biztos, hogy az ajándék, ajándékozás szavak jutnak az eszünkbe a másodperc töredéke alatt.

Miért van kiskarácsony és nagykarácsony?

Kodály Zoltán 1922-ben gyűjtött magyar népdalról is eszünkbe juthat, viszont a nagykarácsony és a kiskarácsony magyar megkülönböztetés: a kiskarácsony az  újévet jelöli, míg a nagykarácsony a ma is ezen a néven ünnepelt napnak felel meg.   A húsvét mellett ez a kereszténység teológiailag második legnagyobb ünnepe, egyben világszerte a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon napja.


Mivel már 2023-ben vagyunk és nemrégiben búcsúztattuk 2021-et, ezért érdekességképpen írjuk, hogy a 19. század végén terjedt el Magyarországon a bálok szervezésének szokása, s ezzel egyidejűleg a zajkeltés egy újévi szokás lett, mert míg régen ostorral csattogtattak az emberek, most tűzijátékot használunk, de az eredeti oka ugyanaz: a gonosz elűzése. A zajkeltésnek mindig ez a mágikus értelme, ami az újévre maradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − tizenkettő =